Verken Gaudí’s Casa Batlló

Een beetje geschiedenis: de presentatie van Casa Batlló

Gaudí’s uitvoerig versierde en biologisch gebeeldhouwde gevel – nu een symbool van Barcelona over de hele wereld – werd gebouwd tussen 1904 en 1906 op de top van een oud landhuis op wat ooit aan de rand van de stad stond.

Casa Batlló by Laura PadgettGaudí verving de oorspronkelijke gevel van het gebouw met een opvallende en kleurrijke collage van steen, glas en keramische tegels die in de zon en subtiel glanzen en schitteren bij straatlantaarns. Zelfs in het gezelschap van Modernista meesterwerken zoals Domènech i Montaner’s Casa Lleó Morera en Puig i Cadafalch’s Casa Amatller, springt Casa Battló er tussenuit. Dit kan zijn omdat in tegenstelling tot sommige van de andere klanten van Gaudi, Josep Batlló ??Gaudí de volledige artistieke vrijheid gaf bij de bouw van Casa Batlló. De gevel alleen is het beste bewijs dat een kunstenaar die zijn verbeelding de vrije loop laat gaan de mooiste kunst kan produceren.

De tour: ronddolen door verstopte gedeeltes

Het is open voor het publiek sinds 2002 (het jaar van Gaudí), en de tour van Casa Batlló omvat de Noble Verdieping, de Loft, de put van het gebouw, de hal, en het dak.

Een ongebruikelijke woning

Op weg naar Noble Verdieping, de voormalige residentie van de Batlló familie, kun je de dakramen in de vorm van schildpadschilden en een gebogen leuning gesneden uit hardhout bewonderen, die lijkt op de rug een enorm beest. Op de top van de trap, krijg je een goed zicht op het van blauw betegelde gebouw. Vergroot en opnieuw bedacht door Gaudí, beschikt de put van het gebouw over zeegekleurde tegels die lichter zijn in de richting van de bodem en ramen die krimpen als ze omhoog gaan en vervagen, wat de illusie van gelijkmatig verdeeld licht creëert.

In de woonkamer, geven de peer uit houten kozijnen uitzicht op drukke Passeig de Gràcia. De ramen zijn uniek omdat ze geen kozijnen hebben en kunnen worden opengegooid voor een continue panoramisch uitzicht op de straat beneden (door jouw gids). Snapshots van gesneden pijlers in de vorm van menselijk scheenbeen botten, versierd met gestileerde bloemmotieven en massief houten deuren met glas in lood. Kijk omhoog naar een gipsen plafond dat wervelingen en golft tot een draaikolk. Probeer voordat je vertrekt een paar momenten te fantaseren over een gezellige wintermiddag met het kijken naar vlammen die flikkeren en dansen, terwijl je slungelig comfortabel op een bank zit naast de paddestoelvormige open haard.

Gaudí's Casa Batlló by Laura PadgettDirect boven de Noble Verdieping ligt de loft, een utilitaire ruimte die ooit gebruikt werd door huurders voor de was en voor opslag, gekenmerkt door strakke, witte muren en eenvoudige gebogen vormen. Hier, meer dan op de Noble Verdieping, zie je de ‘botten’ of onderliggende structuur van het genie Gaudí, die zonder de afleiding van kleur en textuur aanwezig zijn in de andere delen van Casa Batlló. Wandelend tussen de serie van 60 bogen, is het makkelijk om je voor te stellen dat je levend bent ingeslikt en je jezelf in een smetteloze ribbenkast van een aantal vraatzuchtige dieren bevindt.

De wenteltrap op, kun je het unieke dakterras van Casa Batlló bewonderen, gedomineerd door de overkoepelende vorm van de op een draak geïnspireerde daklijn van de voorgevel met zijn grote, iriserende tegels, zo vaak vergeleken met schalen. Onderzoek de schoorstenen bedekt met uitgebreide mozaïek. Neem een prachtig uitzicht op Barcelona in je op vanaf boven. Adem diep in, en denk aan waarom je bent gekomen. Casa Batlló is slechts het begin. De stad van Gaudí wacht op je.

Routebeschrijving

Met de bus:
TMB bus 7, 16, 17, 20, 22, 24, 28, 43, 44, 63, 67, 68
Barcelona Toeristen Bus Noord en Zuid routes Casa Batlló-Fundació Antoni Tàpies
Metro: metro , metro , metro  Halte Passeig de Gràcia

Trein:
RENFE: Station Passeig de Gràcia
FGC: Station Provença

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here